wat kan Fronimos voor u betekenen?
waarde voor uw organisatie
toegepaste kennis en ervaring
branche ervaring
waarom Fronimos?
contact
 
 
 

 

 
 

 
  De naam Fronimos Er zijn twee redenen om voor Fronimos te kiezen. De eerste reden is de volgende; Een naam kan ergens voor staan. Zo ook een bedrijfsnaam. Als je een naam kiest, kies je ook voor de associaties die het oproept. En Fronimos betekent iets. Het betekent; Praktisch wijze. Een Fronimos is een praktisch wijze = iemand die praktische wijsheid bezit.

Om dit een beetje uit te leggen neem ik u mee terug in de tijd naar de Griekse oudheid. Toen Aristoteles nog leefde was hij al een bekend wetenschapper (avant la lettre) en filosoof. Daarom werd hij door Koning Phillipus II van Macedonië ontboden om als privé-leraar voor de opvoeding van zijn zoon Alexander (de latere Alexander de Grote) te zorgen. Voor deze pupil schreef Aristoteles het boek Ethica Nicomachea. Het boek gaat over, inderdaad ethiek.

In dit boek beschrijft Aristoteles een ethiek van deugden. Door deugdzaam te handelen kunnen mensen het eudaimonia bereiken, de opperste staat van gelukzaligheid. En wie wil dat nu niet bereiken? Deugdzaam handelen op zijn beurt is in de optiek van Aristoteles een kwestie van het juiste midden weten te vinden.

Dat juiste midden is volgens hem nogal afhankelijk van de context waarin je je bevindt. Daar zitten inzichten bij die voor ons opmerkelijk zijn. Als je vijanden hebt, is het volgens Aristoteles heel deugdzaam deze te vernietigen. We spreken hier 340 voor Christus en het vergeven van vijanden om je ermee te verzoenen kwam pas later in zwang. Ook is het volgens Aristoteles voor een rijk mens juist een deugd om het breed te laten hangen. Dus koop die jaguar, en bereik dat eudaimonia!

De deugdethiek van Aristoteles is een 'leer van het juiste midden' en het vereist praktische wijsheid om dat inzicht te hebben. Wie dat inzicht heeft, is een Fronimos. Een praktisch wijze.

Conclusie: prima naam voor een adviesbureau. Die keuze maakte ik, maar die keuze kunt u ook maken!

De tweede reden gold alleen voor mij en is heel praktisch van aard. Het domein was nog vrij.